KFC

Kentucky Fried Chicken (KFC) är en amerikansk snabbmatskedja som framförallt säljer kyckling. KFC har sitt huvudkontor i Louisville, Kentucky, USA och har över 200 000 medarbetare. KFC rankas som en av världens största restaurangkedjor (mätt i försäljning), med över 18 000 restauranger i cirka 115 länder. KFC ingår i koncernen Yum! Brands, som också äger varumärken som Pizza Hut och Taco Bell. Under 2014 hade Yum! Brands en omsättning på över 13 miljarder dollar.

Historik

KFC grundades av Harland Sanders. Harland var en passionerad entreprenör som hade en idé om att börja sälja friterad kyckling. Idén blev verklighet 1930 då Harland öppnade sin första vägkrog i Corbin, Kentucky, under den stora depressionen. I takt med att Harland började utveckla fler rätter tog han fram ett speciellt recept på hur kycklingen skulle tillagas. Receptet innehåller elva kryddor som än idag en företagshemlighet. Sanders såg efter en tid potentialen i restaurangkonceptet och möjligheten att utveckla affärsidén via franchise. Resultatet blev att den första KFC-restaurangen som drevs via franchise öppnades 1952 i Salt Lake City, USA av Pete Harman. KFC slog sig snabbt in i snabbmatssegmentet och kunde på allvar utmana den dåvarande dominansen av hamburgerkedjorna.

Marknad

KFC var en av de första snabbmatskedjorna att expandera internationellt. Den första restaurangen som öppnades utanför USA var i Kanada, som följdes upp av expansion i Europa 1964. Idag är KFC världsledande inom kycklingsegmentet och är samtidigt en av de största aktörerna på QSR-marknaden. KFC har positionerat sig själva som en tydlig snabbmatskedja som ska erbjuda kycklingrätter. Den tydliga positioneringen har bidragit till en hög varumärkeskännedom världen över. KFC har även gjort sig känt via slogans och sin grafiska profil där grundaren Harald Sanders fortfarande är en del av företagsprofilen.

Under 2015 planerar NSP att öppna sina första KFC-restauranger i Sverige. I dagsläget finns det inga etablerade QSR-kedjor som fokuserar på segmentet kyckling, och NSP ser därför en lucka på marknaden som man tror sig kunna fylla. Även bakomliggande omvärldsfaktorer som stigande kycklingkonsumtion och en växande QSR-marknad ökar chanserna för att KFC som koncept kommer lyckas på den svenska marknaden.

Erbjudande

KFC erbjuder i huvudsak grillad och friterad kyckling med tillbehör som exempelvis pommes frites, läsk och sallad. KFC har även en mängd olika sidoprodukter som delvis grundar sig i lokala anpassningar. Genom en bred meny kan KFC attrahera en stor kundkrets, då erbjudandet täcker många olika alternativ av kyckling. KFC erbjuder även hälsosammare alternativ till den friterade kycklingen som till exempel en mängd olika varianter av sallader och kalorisnåla kycklingalternativ.

Kvalitet

KFC jobbar efter det egenutvecklade kvalitetsystemet CHAMPS. CHAMPS står för Cleanliness, Hospitality, Accuracy, Maintenance, Product Quality och Speed of Service. Kvalitetssystemet används på global basis för att utvärdera och utbilda personal samt mäta och belöna personalen efter hur väl personalen presterar jämfört mot kundnöjdhet. På så sätt blir restaurangerna mer effektiva samtidigt då man anpassar de operativa processerna. Inom CHAMPS ingår även uppföljning och utvärderingar hur väl restaurangerna sköts rent hygieniskt, hur snabbt maten levereras och hur väl personalen bemöter kunderna.

CSR

KFC anser att den starkaste genomslagskraften för att skapa en bättre värld kommer från bolagets mångfald av medarbetare, leverantörskedja och inställning till att förändra.

Inom ramen för KFC:s CSR-arbete ingår utbildning, mångfald och djurs välbefinnande. Som en del av sitt CSR-program har KFC infört Colonel´s Scholars som syftar till att dela ut scholarships till drivna studenter som planerar att studera på universitetsnivå. KFC har även upprättat en "code of conduct" där det finns beskrivet alla de krav som ställs på KFC:s leverantörer för att de ska uppfylla KFC:s värderingar när det kommer till kvalité och etik. Inom ramen för KFC:s CSR-arbete ingår även det kvalitetsarbete som avser djuruppfödning. KFC arbetar uteslutande med leverantörer som lovar att hålla en hög standard när det kommer till skötsel av djuruppfödning och leverantörerna inspekteras noggrant för se till så de stämmer med KFC:s högt ställda krav.

KFC:s ägare, Yum! Brands, blev under 2013 omnämnt bland de hundra högst rankade ansvarstagande företagen av Corporate Responsibility Magazine.

Senast uppdaterad: 2015-03-25 15:23:26 av Xinfo@nspab.com